18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Podajemy najlepsze przepisy wielkanocne. Gotujcie z nami!

Elżbieta Węgrzyn; fot. Dariusz Gdesz
Zupa chrzanowa

Składniki: 200 g wędzonki (boczek, bekon, baleron), warzywa: pietruszka, marchew, seler, cebula, jaja ugotowane na twardo, surowe ziemniaki i chrzan.

Przygotowanie: Do garnka z wodą wsypujemy pokrojoną wędzonkę, warzywa i gotujemy je jak rosół. Gdy warzywa będą już miękkie wyciągamy wędzony boczek, a do wywaru wrzucamy surowe ziemniaki. Całość miksujemy. Do tego dodajemy chrzan, przyprawiamy do smaku i dodajemy wędzonkę. Na talerzu porcję dekorujemy jajkami ugotowanymi na twardo.

Biały barszczyk wielkanocny
 Zakwas: Żytnią mąkę zalać przegotowaną wodą. Dodać czosnek i chleb razowy. Przykryć gazą i zostawić na tydzień w ciepłym miejscu. 
 
Wywar: Wędzonkę zalewamy wodą, dodajemy warzywa i gotujemy. Po ugotowaniu dodajemy przecedzony zakwas. Zagęszczamy chrzanem startym na drobnej tarce. Zagotowujemy.

Podajemy w wazie. Do niej kroimy w kostkę: swojską wędzonkę, sparzoną białą kiełbasę oraz biały ser (twaróg półtłusty). Całość posypujemy dużą ilością startego na tarce chrzanu i zalewamy doprawionym barszczem.
Zupa chrzanowa Składniki: 200 g wędzonki (boczek, bekon, baleron), warzywa: pietruszka, marchew, seler, cebula, jaja ugotowane na twardo, surowe ziemniaki i chrzan. Przygotowanie: Do garnka z wodą wsypujemy pokrojoną wędzonkę, warzywa i gotujemy je jak rosół. Gdy warzywa będą już miękkie wyciągamy wędzony boczek, a do wywaru wrzucamy surowe ziemniaki. Całość miksujemy. Do tego dodajemy chrzan, przyprawiamy do smaku i dodajemy wędzonkę. Na talerzu porcję dekorujemy jajkami ugotowanymi na twardo. Biały barszczyk wielkanocny Zakwas: Żytnią mąkę zalać przegotowaną wodą. Dodać czosnek i chleb razowy. Przykryć gazą i zostawić na tydzień w ciepłym miejscu. Wywar: Wędzonkę zalewamy wodą, dodajemy warzywa i gotujemy. Po ugotowaniu dodajemy przecedzony zakwas. Zagęszczamy chrzanem startym na drobnej tarce. Zagotowujemy. Podajemy w wazie. Do niej kroimy w kostkę: swojską wędzonkę, sparzoną białą kiełbasę oraz biały ser (twaróg półtłusty). Całość posypujemy dużą ilością startego na tarce chrzanu i zalewamy doprawionym barszczem.
Wypróbujcie sprawdzone przepisy świątecznych potraw proponowane przez gospodarstwa agroturystyczne, hotele i nagradzane gospodynie domowe. Prezentowane ciasta, zupy, mięsa i nalewki doskonałe na świąteczny stół zostały dostrzeżone przez jury tegorocznych konkursów kulinarnych m.in. w Głuszycy i Walimiu.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto