MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
MIT!...
fot. Taken/pixabay.com

13 mitów na temat koronawirusa i COVID-19 – Sprawdź, w które informacje i fake newsy nie należy wierzyć oraz dlaczego to nieprawda

W jedzeniu nie może być koronawirusa

MIT!
Wirus SARS-CoV-2 może być obecny zwłaszcza w produktach zwierzęcych, m.in. mięsie kurczaków, rybach i owocach morza, i utrzymywać się w nich nawet przez 21 dni. Źródłem skażenia są osoby pozyskujące te produkty i pracownicy zakładów przetwórczych, a przez to także stosowane przez nich sprzęty.

W Polsce wirusa wykrywano m.in. w zakładach mięsnych czy produkujących mrożonki. Zagrożeniem mogą być zarówno produkty krajowe, jak i mrożone i chłodzone artykuły spożywcze pochodzące z importu.

Aby chronić się przed możliwą infekcją wskutek spożycia takiej żywności, wszystkie produkty odzwierzęce należy poddawać zalecanej obróbce termicznej z zachowaniem wszelkich zasad higieny, m.in. myciem rąk przed i po kontakcie z nimi oraz używaniem oddzielnych desek do krojenia.

Zobacz również

Zadyma na meczu Piasta z Jagiellonią. Kibice gości nie chcieli opuścić stadionu

NOWE
Zadyma na meczu Piasta z Jagiellonią. Kibice gości nie chcieli opuścić stadionu

Pierwsza Komunia w parafii Maksymiliana Kolbe w Koninie [FOTO]

Pierwsza Komunia w parafii Maksymiliana Kolbe w Koninie [FOTO]

Polecamy

Budynki przy al. Mickiewicza oficjalnie własnością Uniwersytetu Rolniczego

Budynki przy al. Mickiewicza oficjalnie własnością Uniwersytetu Rolniczego

Festiwal w Limanowej z dofinansowaniem w kwocie 50 tys. zł

Festiwal w Limanowej z dofinansowaniem w kwocie 50 tys. zł

Tygodniowy przegląd prasy w Krynicy Morskiej, (12.05-18.05.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Krynicy Morskiej, (12.05-18.05.2024)