Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wiele osób przechodzących na dietę odchudzającą w pierwszej...
fot. jetsam86/123rf.com

Chleb tuczy, a białe bułki to zawsze zły wybór? 5 mitów na temat pieczywa. Oto, dlaczego nie warto w nie wierzyć

Pieczywo tuczy

Wiele osób przechodzących na dietę odchudzającą w pierwszej kolejności rezygnuje z jedzenia pieczywa, ponieważ uważa, że to właśnie ono jest głównym sprawcą przybierania na wadze ze względu na wysoką zawartość węglowodanów. Nie jest to jednak prawdą. Chleb nie tuczy, a nawet pozwala zadbać o szczupłą sylwetkę, ponieważ zawiera błonnik, który przyspiesza przemianę materii i wspomaga perystaltykę jelit. Również kwas mlekowy zawarty w pieczywie na zakwasie wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom, ułatwiając wypróżnianie. Za nadmiar zbędnych kilogramów odpowiada natomiast woda, ponieważ na każde 100 g węglowodanów organizm magazynuje 300 g wody.

Osoby odchudzające się nie muszą więc całkowicie rezygnować z pieczywa. Wystarczy, że ograniczą one jego ilość, a kromkę wzbogacą o bogate w wartości odżywcze dodatki takie jak plasterek łososia, serek śmietankowy, awokado czy rzodkiewkę.

Zobacz również

Trener Widzewa: Moi piłkarze wykonali dużą robotę i nie otrzymali za to nagrody

Trener Widzewa: Moi piłkarze wykonali dużą robotę i nie otrzymali za to nagrody

Komplet kibiców na derbach GTK Gliwice z MKS-em Dąbrowa Górnicza - ZDJĘCIA

Komplet kibiców na derbach GTK Gliwice z MKS-em Dąbrowa Górnicza - ZDJĘCIA

Polecamy

Matura próbna z matematyki 2024. Dokładne omówienie arkusza. Zobacz wideo

Matura próbna z matematyki 2024. Dokładne omówienie arkusza. Zobacz wideo

Ten napój jest zdrowszy niż oranżada. Poznaj przepis na smakowity kwas chlebowy

Ten napój jest zdrowszy niż oranżada. Poznaj przepis na smakowity kwas chlebowy

Czym jest plagiat? Jakie są konsekwencje plagiatowania? Rozmowa z dr Raubo

ROZMOWA
Czym jest plagiat? Jakie są konsekwencje plagiatowania? Rozmowa z dr Raubo