MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Panierowanie, a następnie smażenie, szczególnie mięsa jest...
fot. gbh007/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Smażone potrawy

Panierowanie, a następnie smażenie, szczególnie mięsa jest bardzo popularne w naszej rodzimej kuchni. Panierka, składająca się zazwyczaj z bułki tartej lub płatków kukurydzianych w dużym stopniu pochłania tłuszcz, a cholesterol zawarty w mięsie pod wpływem temperatury ulega utlenieniu.

Utleniony cholesterol nasila odkładanie się blaszki miażdżycowej w tętnicach i zwiększa ryzyko zawałów oraz choroby Alzheimera.

Najlepszą obróbką termiczną wydaje się zatem gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej.

Zobacz również

Powstanie Opolska Rada Seniorów. Można zgłaszać kandydatów

NOWE
Powstanie Opolska Rada Seniorów. Można zgłaszać kandydatów

Nie żyje motocyklista potrącony w Słupsku - WIDEO

NOWE
Nie żyje motocyklista potrącony w Słupsku - WIDEO

Polecamy

Moje dziecko bierze narkotyki – co robić w takiej sytuacji? Ekspertka radzi

Moje dziecko bierze narkotyki – co robić w takiej sytuacji? Ekspertka radzi

To on śpiewa „Take On Me”. Zobacz, jak teraz wygląda Morten Harket z zespołu A-ha

NOWE
To on śpiewa „Take On Me”. Zobacz, jak teraz wygląda Morten Harket z zespołu A-ha

Pleszewianie staną przed sądem za łapownictwo wyborcze. Dostała 100 złotych za głos?

GORĄCY TEMAT
Pleszewianie staną przed sądem za łapownictwo wyborcze. Dostała 100 złotych za głos?