Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która...
fot. Antonio_Diaz/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Spowolnione krzepnięcie krwi z powodu niedoboru witaminy K

Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi i tworzenia się tzw. strupa. Surowe ogórki zazwyczaj obiera się przed jedzeniem, a to sprawia, że zawartość witaminy K spada o ponad połowę – 100 g obranego ogórka zawiera 7,2 µg witaminy K, a taka sama ilość ogórka ze skórką stanowi źródło 16,4 µg tej witaminy. Natomiast ogórków nie obiera się przed kiszeniem, dlatego porcja 100 g pokrywa w 60 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę K.

Zobacz również

Wielikąt w Lubomi to idealne miejsce dla turysty. Co warto tu zwiedzić?! ZDJĘCIA

Wielikąt w Lubomi to idealne miejsce dla turysty. Co warto tu zwiedzić?! ZDJĘCIA

Miejska "porodówka" świeci pustkami. Władze szpitala twierdzą, że nic się nie dzieje

Miejska "porodówka" świeci pustkami. Władze szpitala twierdzą, że nic się nie dzieje

Polecamy

Cały obiad w jednej brytfance. Pyszne i proste do zrobienia!

Cały obiad w jednej brytfance. Pyszne i proste do zrobienia!

Ikoniczna łamigłówka dla każdego. Dziś Światowy Dzień Kostki Rubika

Ikoniczna łamigłówka dla każdego. Dziś Światowy Dzień Kostki Rubika

Śladami Chopina – odwiedź dom kompozytora w Żelazowej Woli

Śladami Chopina – odwiedź dom kompozytora w Żelazowej Woli