MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsze lodziarnie w Wolsztynie. Opinie naszych Czytelników i użytkowników Google. Przepis na domowe lody

Redakcja
Gdzie na lody w Wolsztynie?
Gdzie na lody w Wolsztynie? Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Gdzie na lody w Wolsztynie? Bez wątpienia są one symbolem lata! Kto nie lubi skosztować ich w upalny dzień? Zapytaliśmy naszych Czytelników, które lodziarnie w Wolsztynie polecają najbardziej. Zapraszamy do naszej galerii! W tekście znajdziecie też przepis na domowe lody.

Najlepsze lodziarnie w Wolsztynie

W tej branży w dużej mierze zarobek zależy od pogody. W upalne dni rzadko kto przejdzie obojętnie obok otwartej lodziarni. Które najbardziej lubią nasi Czytelnicy i użytkownicy Google? W galerii umieściliśmy tylko te miejsca, które otrzymały minimum 4 gwiazdki.

Przepis na domowe lody

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 300 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 5 żółtek
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 90 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Wlać mleko do garnka oraz 200 ml słodkiej śmietany. Następnie dodać laskę wanilii z ziarenkami i zagotować.
  3. W kolejnym etapie utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Ugotowane mleko ściągnąć z pieca i wyciągnąć laskę wanilii. Gorące mleko wlewać cienkim strumieniem do masy jajecznej, mieszając trzepaczką.
  4. Następnie należy przelać masę z powrotem do umytego garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając łyżką, aż masa lekko zgęstnieje i będzie utrzymywać się na tylnej stronie łyżki. Masę należy pozostawić do ostygnięcia, gdy już to się stanie to schłodzić w lodówce.
  5. 100 g śmietany ubić na sztywno i wmieszać do chłodnej masy.
  6. Masę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniem producenta. (Maszyna powinna mieć co najmniej ok. 1,5 litra pojemności). Gotową masę przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny, aby można było formować gałki.
  7. Lody można przygotować również bez maszyny. Masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Regularnie wyciągać masę i miksować, aby nie utworzyły się kryształki lodów.

Przepis pochodzi ze strony domowe-wypiek.pl. Czytaj więcej

Gdzie na lody w Wolsztynie?

Najlepsze lodziarnie w Wolsztynie. Opinie naszych Czytelnikó...

od 7 lat
Wideo

Nowi ministrowie w rządzie Donalda Tuska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wolsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto