MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te substancje również służą do konserwowania i utrwalania...
fot. yasuhiroamano/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Azotan (E 251) i azotyn sodu (E250)

Te substancje również służą do konserwowania i utrwalania mięsa, konserw mięsnych oraz serów. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 0,7 mg/kg masy ciała. Jego zadanie polega głównie na zapobieganiu rozwoju bakterii Clostridium Botulinum, czyli laseczki jadu kiełbasianego. Niestety podczas zbyt długiego przechowywania żywności z azotanem i azotynem sodu również może dojść do przekształcenia się tych związków w rakotwórcze nitrozoaminy. Nadmierne spożycie tych konserwantów może powodować silny ból brzucha oraz swędzącą wysypkę na ciele.

Zobacz również

Kibice Staru na finale z Czarnymi z efektowną oprawą. Byłeś? Znajdź się na zdjęciach!

Kibice Staru na finale z Czarnymi z efektowną oprawą. Byłeś? Znajdź się na zdjęciach!

Włochy o gola lepsze od Albanii. Mistrzowie Europy "podpuścili i skasowali"

NOWE
Włochy o gola lepsze od Albanii. Mistrzowie Europy "podpuścili i skasowali"

Polecamy

Szybkie ciasto cytrynowe z borówkami. Wilgotne i rozpływające się w ustach

HIT DNIA
Szybkie ciasto cytrynowe z borówkami. Wilgotne i rozpływające się w ustach

Akumulatory. Jak prawidłowo podpinać ładowarkę?

Akumulatory. Jak prawidłowo podpinać ładowarkę?

Plebiscyt MISTRZOWIE MOTORYZACJI. Znamy najlepszych w województwie wielkopolskim

Plebiscyt MISTRZOWIE MOTORYZACJI. Znamy najlepszych w województwie wielkopolskim