MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 
225 g mąki żytniej razowej
225 g...
fot. pixabay

Przepisy na czas epidemii koronawirusa. Jak zrobić w domu chleb, bułki i pizzę?

Przepis na zakwas

Składniki: 225 g mąki żytniej razowej 225 g wody Przygotowanie: Wymieszaj po 45 g mąki i wody, przykryj folią i odstaw w miejsce o temp. 24-28 stopni na 24 godz. Połącz uzyskaną mieszankę z 90 g mąki i 90 g wody, przykryj i odstaw jw. Wymieszaj 90 g uzyskanej mieszanki z 90 g mąki i 90 g wody, przykryj i odstaw jw., ale na 12 godzin, po czym powtórz. Przez 3 kolejne dni powtarzaj czynności z p. 3, wyrzucając pozostałe ilości mieszanki z poprzedniego dnia; szóstego dnia możesz użyć zakwasu do pieczenia chleba, przy czym nadmiar należy przechowywać w lodówce i dokarmiać codziennie mąką wg opisanego schematu.

Zobacz również

Pociąg do biegania - Chrzanowski Bieg Uliczny. Zobacz zdjęcia z biegu. [Część 1]

Pociąg do biegania - Chrzanowski Bieg Uliczny. Zobacz zdjęcia z biegu. [Część 1]

Legia Warszawa o krok od europejskich pucharów

Legia Warszawa o krok od europejskich pucharów

Polecamy

Uwaga! Jest ostrzeżenie dla Wielkopolski. Może być niebezpiecznie

Uwaga! Jest ostrzeżenie dla Wielkopolski. Może być niebezpiecznie

Od owoców puchną ci usta? Sprawdź, czy to nie jest ten specyficzny rodzaj alergii

Od owoców puchną ci usta? Sprawdź, czy to nie jest ten specyficzny rodzaj alergii

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy