Hala Targowa miała stanowić „spiżarnię” śródmieścia, Kazimierza oraz Salwatora. Atutami jej położenia było sąsiedztwo ówczesnej rzeźni miejskiej oraz fakt, że już wcześniej znajdował się w tym miejscu plac targowy.
Jak czytamy na stronie Krakowski Szlak Modernizmu:
w głównej hali znalazło się 36 stoisk mięsnych. Drugi z budynków przeznaczono na targ warzywny, laboratoria (bakteriologiczne, weterynaryjne, chemiczne) i pomieszczenia administracyjne. Miedzy budynkami przewidziano plac targowy, a na tyłach „postój wozów”. Budowy prowadzonej przez renomowaną krakowską firmę „Spójnia Budowlana”, wiodącą prym w konstrukcjach żelbetowych, nie udało się ukończyć przez wojną. Sfinalizowali ją Niemcy w 1940 roku. W latach dziewięćdziesiątych przestrzeń hali głównej przedzielono stropem tworzącym dodatkową kondygnację.
Hala Targowa funkcjonuje nieustannie. W dni powszednie i soboty można tu kupić pieczywo z lokalnych piekarni, tradycyjnie wyrabiane wędliny, nabiał z rodzinnych gospodarstw oraz świeże owoce i warzywa – sprzedawane bezpośrednio przez rolników. Są też stoiska z kwiatami, artykułami przemysłowymi, odzieżą i obuwiem. W każdą niedzielę odbywa się giełda książek i staroci.
Plac targowy jest otwarty zazwyczaj od godz. 6.00 do 18.00.
Odszedł Janusz Rewiński
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?