W skrócie
Szczecinianka Anna Hurning przez wiele lat mieszkała w Stanach Zjednoczonych. Chęć prowadzenia bloga i dzielenia się przepisami na dania kuchni polskiej wynikła z przyczyn osobistych. Chciała przekazywać rodzinną tradycję gotowania, zaszczepioną przez mamę i babcię, swojej córce. Efektem jej działalności jest nie tylko blog kulinarny. Anna Hurning pokazuje przepisy na kanale YouTube i w wydanej książce kucharskiej „Polish your kitchen. My family table”.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć pierogi z jagodami
Pierogi, kluski i naleśniki od Anny Hurning
Anna Hurning doskonale zdaje sobie sprawę, że kuchnia polska w Stanach Zjednoczonych postrzegana jest przez pryzmat pierogów. Książka napisana została w języku angielskim i głównie kierowana jest do zagranicznego czytelnika. W wydanej przez nią książce nie mogło zabraknąć rozdziału poświęconego daniom mącznym. Blogerka podpowiada na kartkach książki, jak zrobić idealne ciasto pierogowe i twaróg do pierogów.
Przedstawiamy przepis na pierogi z jagodami Anny Hurning, który został przetłumaczony z języka angielskiego. Oryginalnie był przygotowany dla osób nieznających polskiej kuchni i kultury kulinarnej, a które są nią zainteresowane.
Przepis na pierogi z jagodami
[Ilość: 55-60 pierogów, czas przygotowania: 25 minut, gotowanie: 45 minut]
Składniki:
- 1 kilogram świeżych lub mrożonych jagód lub truskawek
Ciasto:
- 375 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko,
- 300 ml ciepłej wody.
Dodatkowo:
- kwaśna śmietana,
- cukier.
Do gotowania:
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka soli.
Jak zrobić pierogi z jagodami?
Przygotowanie:
- Aby przygotować ciasto, umieść jajko i sól w misce i delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę i wodę. Mieszaj, aż składniki się połączą i stworzą kulę ciasta. Wyrabiaj rękoma przez 2-3 minuty. Weź porcję ciasta i na oprószonej mąką powierzchni wałkuj na 2 milimetry.
- Wykrawaj 6-7-centymetrowe krążki przy pomocy szklanki. Umieść 5-8 jagód lub 2-3 połówki truskawek na środku każdego krążka i posyp cukrem kryształem. Zamknij połówki i sklej brzegi.
- Użyj widelca do zrobienia falbanek na cieście, dla bardziej dekoracyjnego efektu.
- Pozostaw na powierzchni oprószonej mąką, do zagotowania wody.
- Gotuj na małym ogniu w lekko osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia na wierzch. Nie wrzucaj wszystkich na raz.
- Wyjmij z garnka i rozłóż do wystygnięcia (bez dotykania) lub podawaj od razu z kwaśną śmietaną, posypane cukrem.
Pierogi z jagodami są gotowe do podania. Smacznego!
Jak zrobić pierogi z jagodami? W nagraniu autorka bloga zamiennie używa truskawek i jagód. Zobacz wideo na Youtube z kanału Polish your table
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Lumarko
Lumarko Przyprawniki Na Podstawce 12X6Xh8Cm Przyprawnik 5Xh7,3Cm ...

Joseph Joseph
Joseph Joseph Chop2Pot Plus Large Szaroniebieska (60154)

Kuchenprofi
Kuchenprofi Obrotowy stojak na 16 przypraw metalowy (2603002816)

ERNESTO
ERNESTO Rozdrabniacz uniwersalny z funkcją wciągania
ERNESTO® Rozdrabniacz uniwersalnyOpis produktu fun…

ERNESTO
ERNESTO Krajalnica do frytek z nożami ze stali szlachetnej
ERNESTO® Krajalnica do frytek z nożami ze stali sz…

ERNESTO
ERNESTO Zestaw pojemników do przechowywania, 5 elementów
ERNESTO® Zestaw pojemników do przechowywania, 5 el…

ERNESTO
ERNESTO Kosz na owoce z pokrywką
ERNESTO® Kosz na owoce metalowy z pokrywąOpis prod…

ERNESTO
ERNESTO Pojemnik na ciasto, 1 sztuka
Opis produktu pojemnik na tort lub na ciasto z pra…

ERNESTO
ERNESTO Nóż z bambusową rękojeścią
ERNESTO® Nóż z rękojeścią z bambusaOpis produktu t…

ERNESTO
ERNESTO Nóż ceramiczny, ostrze 10 cm
ERNESTO® Nóż ceramiczny, ostrze 10 cmOpis produktu…
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?