Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć...
fot. RitaE/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie po spożyciu drobiu

Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć pokarmowych powoduje drób. Dlatego podczas przygotowania np. kurczaka oprócz o umycie mięsa (które nie usuwa całkiem bakterii) warto zadbać o higienę rąk i wszystkich powierzchni i sprzętów, z którymi miało ono styczność.

Należy też upewnić się, że podczas przygotowania w całej swojej masie osiągnęło odpowiednią temperaturę, która niszczy patogeny, wynoszącą 74 stopnie Celsjusza. To ważne zwłaszcza w przypadku dużych kawałków mięsa oraz całych kurczaków, a szczególnie nadziewanych.

Temperaturę należy sprawdzać za pomocą termometru kuchennego wbitego w środek lub najgrubszą część kawałka mięsa.

Zobacz również

Kolejny Argentyńczyk na drodze Huberta Hurkacza. Zobacz gdzie i o której

Kolejny Argentyńczyk na drodze Huberta Hurkacza. Zobacz gdzie i o której

Egzamin ósmoklasisty 2024. W Lublińcu w SP nr 1 rozpoczął się w dobrych nastrojach

Egzamin ósmoklasisty 2024. W Lublińcu w SP nr 1 rozpoczął się w dobrych nastrojach

Polecamy

Trwają matury 2024. Sprawdź harmonogram i najważniejsze informacje

Trwają matury 2024. Sprawdź harmonogram i najważniejsze informacje

Matura 2024 z rozszerzonego angielskiego trwa. Tu będą odpowiedzi i arkusz

Matura 2024 z rozszerzonego angielskiego trwa. Tu będą odpowiedzi i arkusz

Tygodniowy przegląd prasy w Wolsztynie, (5.05-11.05.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Wolsztynie, (5.05-11.05.2024)