Uczyli się od mistrzyń
3 listopada, dziewcząta i chłopcy wraz z mamami i paniami z koła gospodyń wiejskich z Perzyn, na czele z sołtysową Ireną Raczkowiak przygotowywali potrawy regionalne. Z wielkim zapałem dzieci gotowały i dusiły ziemniaki na „nupecki” – placki z gotowanych ziemniaków smażone na oleju. Potrawa z jaką milusińscy spotkali się po raz pierwszy, smakowała na słodko z dżemem, lub pikantnie z sosem czosnkowym. Oprócz tajemniczych nupecek na stole znalazła się zupa z korbola z kulankami, pyry z gzikiem, sałatka ziemniaczana, kluski z makiem, ciasto drożdżowe, chleb i wiele innych łakoci. Była okazja do wspólnego biesiadowania, w którym uczestniczył burmistrz Zbąszynia Tomasz Kurasiński, dyrektor ZSP w Przyprostyni - Lucyna Młodystach, dyrektor ZCK – Katarzyna Kutzman Solarek. Wielką frajdą dla uczestników projektu był prezent od burmistrza (aparat fotograficzny).
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?