Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wolsztyn: Podczas Dni Jezior odbędzie się kulinarna bitwa, jakiej jeszcze nie było

Nadesłane, opr. AWY
Wolsztyn: Podczas Dni Jezior odbędzie się kulinarna bitwa, jakiej jeszcze nie było. To już 21 lipca

"Od tego roku, znana już w Wolsztynie impreza pod hasłem Zarybieni, będąca częścią Dni Jezior Wolsztyńskich, zmienia swoją formułę. Organizatorzy, czyli Wolsztyński Dom Kultury, oraz firma Zyskowna Marka – na co dzień zajmująca się zarządzaniem i szkoleniami kadr hoteli, restauracji i SPA, postawili na koncept, po którym coś zostanie na dłużej niż tylko na czas trwania imprezy. Będą to dwa flagowe dania – regionalne rarytasy w nieznanym dotąd wydaniu, które po imprezie będzie można zjeść w najlepszych restauracjach w regionie.

Dlaczego bitwa?

Naprzeciwko siebie staną bowiem dwie drużyny, prowadzone przez doświadczonych Szefów kuchni Marka Kropielnickiego oraz Tomasza Smoczyka. Obaj panowie to kulinarne autorytety, szkoleniowcy i jurorzy prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce i na świecie. Dlatego poziom tego wydarzenia poszybuje mocno w górę. Tomasz i Marek do swoich drużyn zaprosili kucharzy z regionu, oraz znane osoby publiczne. Wszystko po to, by impreza była ciekawa i mocno osadzona w realiach ziemi wolsztyńskiej.

O co powalczą?

O nowe smaki regionu. Powstaną w sumie cztery dania, po dwa z każdej drużyny. Będą to nowe, nieznane dotąd kompozycje, które po zakończeniu imprezy wejdą do menu najlepszych restauracji z regionu, jako regionalne perły kulinarne. Restauracje serwujące te dania otrzymają specjalne certyfikacje potwierdzające zgodność receptur i smaku z pierwotnymi założeniami szefów Kropielnickiego i Smoczyka.

To także święto rodzin. W wolsztyńskim parku, gdzie odbywać się będzie impreza nie zabraknie profesjonalnych animacji dla dzieci. Przygotują je animatorki „Leśnego Skrzata” z Wielenia - największej Sali zabaw w tej części Polski.

Degustacje, degustacje…

Każdy, kto przybędzie do wolsztyńskiego parku tego dnia będzie mógł skosztować nie tylko dań autorstwa wspomnianych Szefów kuchni, ale także regionalnych win i serów.

Impreza ta zmienia swoje oblicze, by na stałe wpisać się w wakacyjne kalendarze mieszkańców Wolsztyna i okolic, ale także po to, by dać wiele inspiracji ludziom kochającym gotować. Pamiętajmy, że podpatrywanie w trakcie pracy takich ludzi jak Marek Kropielnicki, czy Tomasz Smoczyk, to też zastrzyk doskonałej, praktycznej wiedzy.

Do zobaczenia w wolsztyńskim parku. 21.07.2019 w godzinach 11.00 – 17.30. Otwieramy nowe, rodzinne i kulinarne święto wszystkich Wolsztynian!" - piszą organizatorzy .

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wolsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto