W Gminnym Centrum Kulturalno-Bibliotecznym w Mikołajkach Pomorskich o godz. 17 rozpocznie się promocja książki Krystiana Zdziennickiego pt. „Tradycyjna kuchnia Powiśla”. Podczas spotkania nie tylko mówione będzie o jedzeniu w teorii. Organizatorzy przewidują także degustację regionalnych dań.
Wejściówki na to arcysmakowite spotkanie można otrzymać w Gminnym Centrum Kulturalno-Bibliotecznym (ul. Szreibera 14).
Krystian Zdziennicki jest sztumianinem, absolwentem Zespołu Szkół im. Jana Kasprowicza. Od wielu lat zainteresowany historią ziemi sztumskiej, jest autorem szeregu artykułów publikowanych w różnych wydawnictwach, prowadzi także blog poświęcony dziejom Sztumu.
Jak informuje Towarzystwo Miłośników Ziemi Sztumskiej: "Bogata historia Powiśla wpłynęła na różnorodność serwowanych dań na stołach mieszkańców zamieszkujących ten region.
Publikacja "Tradycyjna kuchnia Powiśla", została wydana wspólnie z Wydawnictwo Region w ubiegłym roku. Ukazuje ona nie tylko kulinaria serwowane przez mieszkańców Powiśla przed 1945 rokiem, ale również w okresie powojennym.
Dziś na powiślańskim stole odnaleźć można różnorodne potrawy. Zachwycają one niejedno podniebienie, a wiele z nich można zaliczyć w poczet dziedzictwa kulinarnego regionu.
Książka ta powstała dzięki mieszkańcom, którzy podzielili się przepisami kulinarnymi skrywanymi w domowych zeszytach. Należy zauważyć, że receptury te bardzo często dostosowane są do produktów, które w łatwy sposób można było pozyskać w regionie. W tym miejscu serdecznie dziękuję wszystkim osobom za podzielenie się kulinarnymi skarbami spisanymi przed laty, a do dziś przygotowywanymi w kuchniach wielu domów Powiśla".
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?