Gotowanie na świeżym powietrzu – Fala Park w Wolsztynie
Fala Park w Wolsztynie ugościł nas w kolejnym odcinku „Smaków Wielkopolski”. W centrum sportu znajduje się mnóstwo atrakcji dla najmłodszych, dlatego po lekcjach lub w weekend każdy uczeń może spędzić tu w ciekawy sposób swój wolny czas. Wewnątrz ośrodka znajduje się plac zabaw przeznaczony dla mniejszych dzieci, który jest wyposażony w baseny z kulkami. Na terenie centrum rozrywki jest również plac zewnętrzny. Dla miłośników gier rodzinnych – kręgielna, a dla tych, którzy chcą zadbać o formę – kompleks z siłownią.
Jest to obiekt rodzinny, zależy nam, żeby bardzo fajnie spędzały tutaj czas całe rodziny – podsumowuje właścicielka Centrum Sportu „Fala Park”, Patrycja Karcz.
W tym pięknym otoczeniu, na zewnątrz, przygotowaliśmy kilka pomysłów właśnie na dania dla uczniów. Sprawdźcie koniecznie listę składników i spróbujcie przygotować je w domu!
Drugie śniadanie dla uczniów. Przepisy na kreatywne dania z warzywami i wędlinami
Każdy rodzic wie, jak ważne są posiłki ucznia. W szkole często nie ma dużo czasu na przerwach, dlatego każda propozycja śniadaniowa Andrzeja Gołąbka jest pożywna i prosta do spożycia – bez użycia sztućców. Śniadanie zmieści się również w lunch boxie, dzięki czemu uczniowie nie będą musieli nosić kilku pudełek z daniami do szkoły.
Składniki na kreatywne kanapki z warzywno-grzybowymi farszami
Guacamole, które wykorzystujemy zamiast tłuszczu do smarowania kanapek:
- Dojrzałe awokado – 1 szt.,
- Sok z połowy limonki,
- Czosnek – 1 ząbek.
Kanapka z pieczarkowym nadzieniem:
- Chleb żytni od Piekarni Wiejskiej w Zębowie,
- Pieczarki od Limax – ok. 200 g,
- Cebula – 1 szt.,
- Sól, pieprz do smaku,
- Szynka mojej babci od firmy „Kozłowski”.
Kanapka z nadzieniem warzywnym typu „leczo”:
- Chleb żytni od Piekarni Wiejskiej w Zębowie,
- Cebula – 1 szt.,
- Marchew – 1 szt.,
- Papryka – 1 szt.,
- Cukinie – ½ średniej sztuki,
- Pomidory malinowe – 2 szt.
Naleśniki z owocami:
Ciasto
- 1 szkl. Mąki pszennej,
- 1 szkl. Mleka,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oleju.
Owocowa sałatka, owoce od firmy Limax:
- Maliny,
- Borówki,
- Truskawki.
Przygotowane farsze – zarówno grzybowy, jak i warzywny – można wykorzystać nie tylko do zaproponowanych tostów, ale również – na przykład na drugi dzień – do kreatywnych hot-dogów. By stworzyć uwielbiane przez dzieci hot-dogi kucharz wykorzystał bagietkę oraz bułkę z miękkim środkiem oraz chrupiącą skórką z Piekarni Wiejskiej w Zębowie, a także parówkę delikatesową z drobiem oraz kabanosa od Zakładów Mięsnych Kozłowski Sp. z o. o.
Pamiętajmy, że przygotowując śniadanie dla dzieci, powinniśmy skorzystać z wysokiej jakości składników. Stąd wszystkie wędliny od Zakładu Mięsnego Kozłowski sp. z o. o. są wykonywane z najwyższej jakości składników. Do wykonania kabanosów wieprzowych wykorzystano aż 133 g mięsa na 100 g produktów, natomiast szynka mojej babci jest niezwykle miękka i krucha.
Do dań wykorzystywaliśmy też chleb żytni od Piekarni w Zębowie, który jest wypiekany w specjalnym piecu opalanym drewnem, a jego dobry skład doceniany przez dietetyków sprawia, że jest nie tylko pyszny i zdrowy. Podobnie pyszne, zdrowe i świeże były wykorzystane owoce i warzywa dostarczone przez firmę Limax sp. z o. o. To wszystko sprawiło, że zaproponowane przez nas dania z powodzeniem i smakiem mogliby zjeść najmłodsi z naszych rodzin!
Odcinek powstał we współpracy z:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?