Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków,
1 duża cebula,
30 dkg wędzonego surowego boczku,
4-5 łyżek mąki,
1 jajko,
pęczek zielonego koperku,
bułka tarta,
sól i pieprz,
olej do smażenia. *
Sposób przygotowania: Ziemniaki przepuścić przez praskę i wystudzić. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Boczek zrumienić na patelni, dodać pokrojoną cebulę. Smażyć aż cebula się dobrze zrumieni. Wystudzić. Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko, usmażoną wcześniej cebulę i boczek wraz z wytopionym tłuszczem, pokrojony koperek i przyprawy do smaku. Dobrze wymieszać. Z masy formować małe kotlety. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?