Spis treści
W jaki sposób włączyć warzywa i owoce do drugiego śniadania?
Odczaruj kanapki!
Najbardziej pożywna kanapka to taka, która zawiera wysokiej jakości pieczywo (najlepiej pełnoziarniste), źródło białka, zdrowy tłuszcz i warzywa.
Zima to idealny czas, aby wypróbować nowe połączenia smakowe z wykorzystaniem sezonowych warzyw.
Postaw na domowe pasty - to wcale nie jest trudne ani drogie!
W kilka minut zrobimy warzywne, aromatyczne pasty kanapkowe, np. ze słonecznika, czerwonej fasoli lub ciecierzycy (domowy hummus). Strączki są dostępne przez cały rok, a przy tym doskonale sprawdzają się jako sycący element oraz źródło białka w drugim śniadaniu. Tak przygotowane pasty można przechowywać w lodówce (w szczelnie zamkniętym pojemniku) nawet 3-4 dni.
– Szykując kanapkę, warto wziąć pod uwagę, po jakim czasie zostanie zjedzona i jak ją zapakujemy. Najlepiej, aby po kilku godzinach sałata pozostała chrupiąca, podobnie jak pieczywo. Unikajmy więc dodawania mokrych warzyw, np. pomidora, a zielone liście dobrze osuszmy za pomocą ręcznika papierowego lub wirówki do sałaty – wyjaśnia Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyczka kliniczna.
Coś do pochrupania
O ile do jedzenia owoców zwykle nie trzeba długo namawiać, z warzywami jest nieco trudniej. Ale i na to znajdzie się sposób!