Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Światowy Dzień Pizzy 2021. Najlepsza pizza w Wolsztynie według użytkowników Google. Przepis na ciasto

Natalia Krawczyk
Natalia Krawczyk
Najlepsza pizza w Wolsztynie według użytkowników Google
Najlepsza pizza w Wolsztynie według użytkowników Google Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Pizza to znakomite danie na imprezę, kolację we dwoje czy rodzinny obiad. Można ją przygotować samemu lub zamówić w restauracji. Współcześnie występuje ona w wielu wariantach, dlatego każdy smakosz może dobrać ją do indywidualnych preferencji. Jako, że 9 lutego przypada Światowy Dzień Pizzy, prezentujemy najlepsze restauracje serwujące pizzę w Wolsztynie według użytkowników Google.

Światowy Dzień Pizzy: Najlepsze pizzerie w Wolsztynie

Kto nie lubi pizzy? Współcześnie występuje ona w wielu wariantach, dlatego każdy smakosz może dobrać ją do indywidualnych preferencji. Jaka jest jej historia? Kto by pomyślał, że dawniej pizza była traktowana jako jedzenie dla biedoty. Nie było to danie wyrafinowane, tylko szybka kanapka do zjedzenia w biegu. Jako, że podstawą każdej pizzy jest ciasto, a przepis na nie jest dość prosty i niedrogi: mąka, drożdze, woda i trochę oliwy, to raczyli się nim dawniej głównie najbiedniejsi Włosi. Zestaw dodatków jest dowolny, dlatego zadowoli podniebienia nawet tych wymagających smakoszy.

Dziś pizza jest bardzo popularna i ogólnodostępna. Znakomicie nadaje się na imprezę, kolację we dwoje czy rodzinny obiad. Można ją przygotować samemu lub zamówić w restauracji. Jako, że 9 lutego jest Światowy Dzień Pizzy, prezentujemy pizzerie w Wolsztynie, które otrzymały minimum 4 gwiazdki od użytkowników Google.

Przepis: Ciasto na pizzę:

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Świeże drożdże należy ocieplić w temperaturze pokojowej, następnie przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dobrze wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy odrobinę soli. W środku szykujemy wgłębienie, po czym wlewamy w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarniamy mąkę do środka i przez około 2 minuty mieszamy składniki dodając pod koniec trochę oliwy.
  3. Ciasto wyrabiamy przez 15 minut, aż będzie elastyczne i gładkie, następnie wkładamy do miski i zostawiamy przykryte ściereczką na godzinę w ciepłym miejscu, aby mogło wyrosnąć.
  4. Gotowe, wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze części w zależności od wielkości blaszki. Przygotowane ciasto rozprowadzamy na całej blaszcze ugniatając palcami. Najlepiej wcześniej posmarować ją oliwą, a nakładanie ciasta zacząć od środka foremki.
  5. Teraz czas nałożyć cienką warstwę sosu pomidorowego oraz dodatków według uznania. Ciasto najlepiej piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku do temp 250 stopni przez około 10 minut.

Czytaj więcej:
Przepis został opracowany na podstawie kwestiasmaku.com

Najlepsza pizza w Wolsztynie według użytkowników Google

Światowy Dzień Pizzy 2021. Najlepsza pizza w Wolsztynie wedł...

Czytaj

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wolsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto