Światowy Dzień Pizzy: Najlepsze pizzerie w Wolsztynie
Kto nie lubi pizzy? Współcześnie występuje ona w wielu wariantach, dlatego każdy smakosz może dobrać ją do indywidualnych preferencji. Jaka jest jej historia? Kto by pomyślał, że dawniej pizza była traktowana jako jedzenie dla biedoty. Nie było to danie wyrafinowane, tylko szybka kanapka do zjedzenia w biegu. Jako, że podstawą każdej pizzy jest ciasto, a przepis na nie jest dość prosty i niedrogi: mąka, drożdze, woda i trochę oliwy, to raczyli się nim dawniej głównie najbiedniejsi Włosi. Zestaw dodatków jest dowolny, dlatego zadowoli podniebienia nawet tych wymagających smakoszy.
Dziś pizza jest bardzo popularna i ogólnodostępna. Znakomicie nadaje się na imprezę, kolację we dwoje czy rodzinny obiad. Można ją przygotować samemu lub zamówić w restauracji. Jako, że 9 lutego jest Światowy Dzień Pizzy, prezentujemy pizzerie w Wolsztynie, które otrzymały minimum 4 gwiazdki od użytkowników Google.
Przepis: Ciasto na pizzę:
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Świeże drożdże należy ocieplić w temperaturze pokojowej, następnie przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dobrze wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy odrobinę soli. W środku szykujemy wgłębienie, po czym wlewamy w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarniamy mąkę do środka i przez około 2 minuty mieszamy składniki dodając pod koniec trochę oliwy.
- Ciasto wyrabiamy przez 15 minut, aż będzie elastyczne i gładkie, następnie wkładamy do miski i zostawiamy przykryte ściereczką na godzinę w ciepłym miejscu, aby mogło wyrosnąć.
- Gotowe, wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze części w zależności od wielkości blaszki. Przygotowane ciasto rozprowadzamy na całej blaszcze ugniatając palcami. Najlepiej wcześniej posmarować ją oliwą, a nakładanie ciasta zacząć od środka foremki.
- Teraz czas nałożyć cienką warstwę sosu pomidorowego oraz dodatków według uznania. Ciasto najlepiej piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku do temp 250 stopni przez około 10 minut.
Czytaj więcej:
Przepis został opracowany na podstawie kwestiasmaku.com
Czytaj
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?